^Love^Peace^Joy^

" Love is a beautiful smile to which nothing compares A tanderlaugh,which opens your heart A single touch that melts away your fears A smell that reminds you of the tenderness of heaven A voice that reminds you of the innocence of youth "

 
:: Time Now ::
:: My BlogSite ::
.: ^Love^Peace^Joy^ :.

.: I Love Jesus :.

.: SMS Studio :.

.: TJC Talent Studio :.

.: Nazwa Naslie-Zone :.

.: SMS-Lyrics :.

.: TJC-Lyrics :.

.: Nazwa Naslie-Lyrics :.

:: My Calender ::

:: My Songs ::

:: My Foto Album ::
:: My Idol ::
My Idol

Linda AF2

Felix AF3
Lotter AF4
Hilary Duff
Jay Chou
Linda & Felix

:: YaN's Video ::
:: Who Online? ::
:: YaN's 2nd Counter ::
BONTUGAN SINDING VS AF4 PRILUDE ?
Monday, May 29, 2006
Shallom.. morning & lets check it out ;

JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-21 (28 MEI '06)
1. Freddy Komeng -Tambalut Kalangadan (kod lagu-FRE)
2. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
3. Usal John Gavis - Au Kito No Miuhang (kod lagu-USL)
4. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HAI)
5. Annie J Gipil - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
6. Nokuro29 - Nokuro Tu (kod lagu-NOK)
7. Linus K Claudius - Piginawaan Togirot (kod lagu-LIN)
8. Agis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu-AGS)
9. Reno Rodney Fabianus - Milangad-langad Toh (kod lagu-ROD)
10. Danny F Malinggi - Okon Koh Winonsoi-wonsoi (kod lagu-DFM)

*********************************************

TOP12 KONSERT PRILUDE AF4 (28 MEI '06)
Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting
1.Rich, 2.Velvet, 3.Lotter, 4.Karen, 5.Amirul ( pilihan sms) , 6.Farhan, 7.Diddy, 8.Zila, 9.Haziq, 10.Salima, 11.Faizal, 12.Nora (pilihan sms)

--> Minggu nie la sia rasa maciam sia butul² guna deria pendengaran sia. Apa nda nya? Mata tingu tv.. tingu tu Konsert Prilude AF4 yang pemilihan top12. Sambil telinga sia mendengar radio guna handfree.. dei hehe mana sia mo lapas nie Bontugan Sinding gia ? Komen sia, sia happy sebab sia nya Fav Band, Nokuro29 semakin maju melangkah. Minggu nie baru top10 (no.6). Harap minggu depan dapat top5 pula :-P .. Pasal LAGU WAJIB sia sama c Marc yang Tambalut Kalangadan by Freddy Komeng, sia memang nda menyangka ba sebab minggu lalu dia nombor 7. so tahniah.. sia happy lagu wajib sia Juara minggu nie. Pasal lagu c bro Danny, cuba lagi.. teruskan mengundi. ehem.. lagu c bro Usal pula, tahniah sebab naik 1 lagi anak tangga iaitu no.3 congratulation kio ;-) .. Pasal AF4 pula, sia no komen sebab keempat-empat pelajar pilihan sia masuk iaitu ; RICH, VELVET , LOTTER & AMIRUL. So good luck & do the best.

P E A C E ...... salam kaamatan ~
posted by F!oNa @ 9:07 AM   0 comments
KAAMATAN NORIKOT WAGU 2006
Sunday, May 28, 2006
SALAM KAAMATAN 2006..
Kotobian Tadau Tagayo Do Kaamatan kumaa Toinsanan tambalutku id sodu toi ko id somok.. sundung tu sopinsodu kito.. sundung tu hilo kod soborong do rahat.. nga hiti kod kasari suang ginawoku.. sundung tu ingaa kopo hiti ii pomogunan nga hiti kod kasari id toningku.. Opurimananku haro ko hiti toningku.. miagal i tongus.. always with me kama ... oilaan ku ii ri.. sabap iri noh batos nu, mulong tu kapamanau ko noh.. pounsikou.. Om montok tambalutku hiti id toningku, pounsikou negi tu hiti kou kasasari moginsasamod doho soira abantalan ku do kobolingkahan...

Emm kumaa di ama, apa, yaka om tadi²ku hiloo ii Ranau, langadon tomod oku dikoyu.. au ku kouli hilo Ranau nga hiti oku suminding kumaa dikoyu... hiti oku poingandad soira o koulian ku... Kada padala-dalaai aramai tih kama... jan ada yang kalapik aah hehe... cheers !!!

****************

UNDUK NGADAU/Lagenda Kasih Huminodun
-Unduk ngadau melambangkan Huminodun yg. memiliki kecantikan semulajadi, kesucian hati dan kesediaannya berkorban demi sesama manusia. Pasangan KINOINGAN dan SUMINUNDU yg. sanggup menjadi korban bagi menyelamatkan manusia yg. kebuluran pada ketika itu.Anggota badan Huminodun yg. ditabur di atas tanah telah bertumbuh menjadi pelbagai tumbuhan termasuklah PADI. Dipercayaai bahawa semangat BAMBAAZON itu merupakan Huminodun yg. tinggal di dalamnya dan disimbolkan dalam bentuk sebuah "TUGURON" ( 7 batang padi bersama uncang hitam berisi tanah hitam dan serpihan seramik yang disisipkan pada sebatang bambu). Inti perayaan KAAMATAN bermula dari sini, menjadikan UNDAU NGADAU diletakkan pada kedudukan tertinggi dalam carta Kaamatan.
-Frasa "Unduk Ngadau" dipetik dari baris akhir serangkap "rinait" (mantera) seorang BOBOLIAN yang bermaksud "pucuk matahari".

SUGANDOI -Tradisi Kesenian Lisan Kadazandusun.
*Apa itu sugandoi?
-"sugandoi adalah rangkap/baris ayat-ayat puitis dan penuh retorik (apa maksud nie? hehe) yg. dijadikan sebagai senikata lagu, kemudian dinyanyikan secara beramai-ramai sambil bersahut-sahutan (misusugandoi) di dalam suasana bersaing antara beberapa kumpulan, dibawakan dengan suara yg. lunak dan merdu. Ia juga lagu yg. digunakan untuk memuja semangat BAMBARAYON yang menjaga pertumbuhan baik padi sehinggalah mendapat tuaian padi yang memuaskan".

sumber; Buku aturcara "pesta kaamatan peringkat IPTA/IPTS kali ke-4 2005, UMS .
posted by F!oNa @ 10:45 AM   0 comments
LAGU PAK SEMAN ( kawin oh kawin )
Tuesday, May 23, 2006
Ekekeke... pwittt....

Photobucket - Video and Image Hosting
c Defoo kunu nie.. macam korean or japanese kamu nampak dia nie ? ngeh ngeh...

For the first time sia mo kc kaluar artikel pasal ging sa c Defoo (Alvin) sini blog sia bah.. yiehaa !! Best banget ba diurang nie.. Suara HARMONI, vokal mantap dan bersahaja.. cool babe yeah.. Kreatif lai tu.. okee meh sia kc kenal sama kamurang ;

Photobucket - Video and Image Hosting
Diurang gelarkan diri mereka MUHIBBAH.

Defoo -->dari kumpulan Fourvoices ( http://http://www.souldelite.com/ , http://www.myspace.com/fourvoices , http://www.myspace.com/souleasy )
Moose & Feyrouz --> dari kumpulan Soul Dinevo ( http://www.myspace/souldinero )
Foosan --> dari kumpulan Heart Of Man (HOM) ( http://www.myspace/heartsofmen )

Dalam blog saya nie, saya pasang lagu yang diurang praktis baru sekali..
Tajuk lagu : Pak Seman ( kawin oh kawin )
Lirik : Semua
Lagu :
Defoo

p/s : Good luck.. nanti kalau ada apa² perkembangan akan diupdate kelak.. yeah good luck guyz :-) ...
posted by F!oNa @ 9:23 AM   0 comments
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-20
Monday, May 22, 2006
Shallom....

Salam damai dan ceria kepada semua.. selamat pagi dunia :hammer: .. sia happy ba pagi nie.. hati sia bedebar-debar mo pigi cc.. sebab nda sabar mo update blog sia pasal keputusan Bontugan Sinding semalam punya.. Happy gila bikin sakit jantung tahap GABAN bah semalam.. yahahaksss :-D sebab kan, sia nya band pujaan, punya lagu tercalon dalam Bontugan Sinding. Yes !!! nie diurang mengorak selangkah demi selangkah suda mo mencipta nama di persada seni tanah air.. yeah !!!.. lets check it out ;

BONTUGAN SINDING ( 21 MEI 2005 )
1. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
2. Annie J Gipil - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
3. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HEI)
4. Usal John Gavis - Au Kito Noh Miuhang (kod lagu-USL)
5. Agis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu-AGS)
6. Linus K Claudius - Piginawaan Togirot (kod lagu-LIN)
7. Freddy Komeng - Tambalut Kalangadan (kod lagu-FRE)
8. Milangad-langad Toh - Reno Rodney Fabianus (kod lagu-ROD)

Lagu Yang DICALONKAN masuk ;
1) Danny F Malinggi - Okon Koh Winonsoi-wonsoi (kod lagu-DFM)
2) Nokuro29 - Nokuro Tu (kod lagu-NOK)

Lagu Yang TERSINGKIR keluar ;
1) Max - Guli Noh Id Doho (kod lagu-MAX)
2) Wilton Hamdy - Sunudai Oku Koupusan (kod lagu-WIL)

CARA MENG"SMS" : TAIP JLD > TAIP "KOD LAGU" > HANTAR KE 32770

sia bilang = Mula² yang jam 9.40pm sia mamai² suda tu siodop.. sepet suda mata sia bah.. mo te o oi suda sia d kusyen.. tv yang tingu sia.. tiba² bebunyi nie hp sia .. aikk ? ada msg.. dari c Marc. "yan numbur berapa kita nya lagu wajip nie kali?" <-- dai punya men kotigog ginawo sia ?.. ya ba separu mati sia pikir semalam hari isnin.. dai biul suda :-D .. bulau sa bilang pas tu, segar ba kunu sa, bulat ja itu mata. Capat² p ambi pen & kertas & handfree mo dingar ridiu.. Ngam² sia buka ridiu Sabah VFM, tedingar suara c DJ Matthinin Yukim.. nah, mula suda Bontugan Sinding.. pounsikou marc kc tau sia.. hehe... Benda yang paling bikin sia HAPPY NAK MAMPUS sampai Terstuck jantung sia pasal nie lagu NOKURO TU by NOKURO29 baa.. masuk carta.. kamurang mo tau ? baru sija sia message c marc ba nie pasal Lagu Favourite dia yang c Danny F Malinggi - Okon Koh Winonsoi-wonsoi masuk. "marc,best la :) lagu fav ko dicalonkan minggu ini. harap² lagu durang NOKURO29 masuk nie kali" ... yahahaksss.. pas tu, nda pun 2 saat, c matthinin kc cakap lagu durang NOKURO29 masuk yeahhhhhhhh !!! & ndak sampai 1 minit, c marc replay msg sia, " baru sija ko cakap yan !" yahahaksss... aku happy giler bah malam tadi..
Pas tu, c uyu29 berabis happy nie sebab lagu durang masuk.. ya la tu uyu.. happy ba dia semalam... & sa sedih juga la sebab lagu c Wilton & Max tersingkir... jangan sedih la kio sebab lagu durang nie boleh dibanggakan sebab pernah TOP10 juga.

p/s : Rupa-rupanya sangkaan sia sama c dbos-fm meleset bah.. Dulu siurang sangkakan, peluang lagu rancak² nie sangat tipis untuk tersenarai dalam Bontugan Sinding Dusun. Semuanya berakhir bila lagu rancak NOKURO TU by NOKURO29 masuk.. yeahh !!!!

chia yuo !!! chia yuo !!!
posted by F!oNa @ 9:54 AM   4 comments
NAZWA NASLIE DI SABAH VFM
Saturday, May 20, 2006
SHALLOM...

Semalam sia buka radio dan bersedia mo dengar nie rancangan "ABABAIAN MIAMPAI ARTIS" di radio Sabah VFM kosolimbahan boros dusun.Tepat jam 9.45 malam, sia suda sedia depan radio dengan pen dan kertas.Mo pok juga la sia kenal ka tida nie artis.Punya la men happy sia sebab rupa-rupanya artis jemputan kali ini ialah c adik kecil NAZWA NASLIE. Odoi dogo, sia memang minat kama c baby cute nie... emm.. di bawah ada sedikit laporan tentang temuramah diantara c adi Nazwa, papa dia c Naslie, pemanggil² sama DJ dia.. (sia nda tau nama DJ da :-P) ;

- Najwa dari mana? --> Ranau.
- Najwa sekolah di mana ? --> S.K Nalapak, Ranau. (15 km dari Pekan Ranau).
- Berapa umur ? --> 10 tahun ( darjah 4 lai tu kan? hehe masi muda c baby)
- Pernah nyanyi sebelum nie? --> Bintang Kecil RTM 2005 (tempat ke-3.. wa buli tahan baa)
- Ada album sudah ? --> Ada. Sudah dipasarkan sejak 20 December 2005.
- Di mana album tersebut dirakam ? --> Dusiah's studio sana Tambunan ..
*LAGU pertama - PATAHAKON KU DIKOYU ( best nie lagu)
Bisuk (hari ini-20 MEI '06) c Najwa akan perform di Dewan KDCA dalam konsert bersama FELIX dan NIKKI. Dadi c Najwa bilang, najwa akan nyanyi 2 lagu.Harap² da nyanyi lagu hits dia yang "IKOYU TUNDU-UNDUKU" & "APAH GULI NOH" best ! but sa nda dapat gia p sana tu ari nie.. sodih noh sia :-( sa menunggu laporan dari kru KE ja nie. Hehehehe...
- Bila lagi minat menyanyi ? --> sejak tadika
- Apa warna cover keset ? --> Biru dan bertulis Nazwa Naslie.
- Bila CD mo keluar ? --> Mogintong negi rojiki dot ingaa noh kobolingkahan lah..
*LAGU kedua - OI TAMBALUT KU (silap teknik. Sepatutnya lagu Apah Guli Noh)
- Si pemanggil memuji & berharap dapat anak yang pandai menyanyi maciam Najwa...
- Apa harapan di belakang hari? --> Belajar tingi² dan berjaya dalam nyanyian.Dikenali ramai.
- If ada Keramaian di tempat saya,boleh saya jemput Najwa datang untuk nyanyi ? --> Boleh,apa salahnya.. ini mungkin boleh membantu Najwa memperbanyakkan peminaynya.
*LAGU ketiga - APAH GULI NOH (ciptaan Fhilix Don-mendayu2 lagu nie.Best suka sa)
- Banyak pendengar yang cakap, suara dan lagu ko siok2. Apa tips untuk menjaga suara ? --> Banyakkan meminum air suam dan banyakkan latian menyanyi.
*LAGU keempat - TIMPU (chorus lagu nie best.. )
- Berapa adik beradik ? --> 3 ada 2 orang adik lagi.
- Ucapan terakhir ?
--> En.Naslie berterima kasih kepada Sabah VFM kerana menjemput Najwa untuk sesi temuramah ini.Terimakasih kepada peminat yang suka dan membeli keset Najwa (aku diantaranya bah hehehe miagal negi) .. terimakasih kepada Dusiah Bamboo Sound Studio (BSS) , Fhilix Don dan semua staff BSS, Tidak lupa juga kepada cikgu² Najwa yang mengajar di sekolah Sk.Nalapak,Ranau kerana banyak bagi semangat dan sokongan.Diantaranya ialah Cikgu Christina,Jenilin Jenn (wa,sigu juga ba pula dia nie tau..baru sa tau best juga lagu da nie), cikgu Betty, dll -siou sia nda sempat salin nama yang len) dengan ucapan, Salam Kaamatan.

*** sa sedih ba nie sebab malam nie sa nda dapat p sana KDCA, Penampang untuk ikut serta dalam Konsert Istimewa Bersama Nikki(MI) & Felix(AF3) .. ada artis sabahan (KADUS) yang juga turut serta memeriahkan malam konsert tersebut.Diantaranya c Ateng,Winnie Kuntip, dan Nazwa Naslie.. adus, musnah harapan sa hehe... tia pa la nie, sia menanti sija laporan dari kru KE la. Harap² ada yang ambil v/clip.. ejoy dan bergembira semuanya.Ndak pa la sebab mumi dadi & sister dari Ranau sampai d KB semalam.. sia habiskan masa bersama diurang lah malam nanti.. Buat yag terbaik semuanya.. marc, pas nie harap ko nda busy lai...

** soira osongulunan oku,kosorou ku oku diolo... isai ii kalangadanku ? ....
posted by F!oNa @ 9:25 AM   0 comments
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-19
Monday, May 15, 2006
shallom....

Laporan.. laporan.. hehe nie yang best nie.Jadi suatu kebiasaan pula setiap hari isnin. Best la sebab DJ da maciam biasa, c Matthinin juga ;-) .. okee.. nie dia keputusan Bontugan Sinding samalam ;

1. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
2. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HEI)
3. Usal John Gavis - Au Kito No Miuhang (kod lagu-USL)
4. Annie J Gipil -Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
5. Agis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu-AGS)
6. Freddy Komeng - Tambalut Kalangadan (kod lagu-FRE)
7. Reno Rodney Fabianus - Milangad-langad Toh (kod lagu-ROD)
8. Linus K Claudius - Piginawaan Togirot (kod lagu-LIN)
9. Max - Guli Noh Id Doho (kod lagu-MAX)
10. Wilton Hamdy - Sunudai Oku Koupusan (kod lagu-WIL)

Semalam juga, sebalum 3 lagu teratas diumumkan, c Matthinin buka talian pemanggil untuk meneka siapa yang jadi juara. Nie dia senarai penyukung lagu² kadus kita hehe =

-Freddy-kepayan(ATENG), Polin-Lahad Datu(ATENG), Jas-Putatan(HAIN JASLI), Mira-Kg.Torintidon(HAIN JASLI), Ezni-Inanam(ATENG), Amir-Ranau<->Sempurna(HAIN JASLI).

Sa masi angau lai nie lagu c Freddy Komeng nie.harap² if la ada lagu dicalonkan masuk dan terkeluar minggu depan., Lagu wajip sia sama c marc nie ndak terkeluar. :pray: Oh iya. pasal Unduk Ngadau di KB kemarin, causin sia nya kawan,c Judith yang menang dan akan mewakili KB ke final di Hongkod,Penampang nanti. Good luck Judith ;-) ..

*** aku yang tuyu² sekarang nie.. deiii lewat tidur samalam kekeke :hammer: ...




posted by F!oNa @ 10:19 AM   2 comments
HAPPY MOTHER'S DAY
Saturday, May 13, 2006
Dear Mumi,

Shallom....

Photobucket - Video and Image Hosting
Shallom...Sekali lagi dikesempatan ini mo mengucapkan Selamat Hari Ibu sedunia kepada mama² yang disayangi (14 MEI'06).. if indada kamurang, indada la siurang .. Tumpahnya darahmu ketika melahirkan kami, nda mungkin dapat kami balas.. hanya berbakti dan jadi anak yang baik yang dapat siurang janjikan.Dan satu lai, Moga mama² kami tetap ceria, tetap senyum dan berbahagia dapat anak yang jajal manja maciam siurang nie.. hehe ..
p/s : sa sedih ba nie nda tepulang Ranau time hari ibu nie.
~ i love & miss u so much mum *hugs*~
Photobucket - Video and Image Hosting
Sia yang jajal manja,
<YaN>
posted by F!oNa @ 1:22 PM   0 comments
SUGANDOI DI SANDAKAN !!!
Friday, May 12, 2006
Shallom...

SARINGAN SUGANDOI KAAMATAN
PERINGKAT KAAMATAN DAERAH SANDAKAN
TARIKH : 14 MEI 2006
TEMPAT : DEWAN MASYARAKAT SANDAKAN
JAM : 8.00 PAGI

->Seramai 7 orang akan dipilih ke PERINGKAT AKHIR pada 20 MEI
->Terbuka kepada WARGANEGARA MALAYSIA yang sekurang-kurangnya salah seorang ibu bapa peserta adalah berbangsa kadazan dusun murut.

p/s : Datang jangan ndak datang, jangan lepaskan peluang selagi ada kesempatan. Jadi sesiapa yang berasakan ada bakat menyanyi, cuba²lah nasip kio yeah.. dan sumber ini diperoleh dari vbeauty

*******************************

RAKAMAN KONSERT KAAMATAN DI KOTA BELUD.

Pada 13 MEI pula, ada Rakaman Konsert Kaamatan untuk Kosolimbahan Boros Dusun di Balai Raya Kampung Taginambur, Kota Belud. Kru muzik yang akan hadir dari Apai muzik.Antara
artis yang akan hadir masa itu ialah Apai, Everitus Gungkit, Jovita Robert johny , Usal John Gavis, kumpulan Bili-bili Do dll <--(padahal inda ingat hehehe) .. Rakaman Konsert Kaamatan ini akan bermula dari jam 6.00 pagi sehinggalah jam 4.00 petang.

p/s : siou kalau sia ada tersalah maklumat sebab ini pun sia dingar dari ridiu gia.. o ya, adakah c Ateng akan hadir masa tu ?.. c Jamesv2 ? c Wilton Hamdy?.. c Jaidi bading ?.. c Sekar Madusa?
c John Samud ? :pray: harap² diurang pun ada la kan? hehe.. ba em sesiapa yang mo p tingu, ada masa, jan lepas peluang kio.. (dot pabanaron ndoh la.. kana kc benar bai tu p tingu kan ?)

okee... c u ~
posted by F!oNa @ 4:48 PM   0 comments
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-18
Monday, May 08, 2006
Shallom....

Selamat siang semuanya.. maciam besa sia mo buat laporan pasal Bontugan Sinding semalam. Yeahhhh !!! happy sia bila c DJ Matthinin Yukim yang mengendalikan Bontugan Sinding semalam.... okee lets check it out ;

1. Usal John Gavis - Au Kito Noh Miuhang (kod lagu-USL)
2. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
3. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HEI)
4. Agis Aling - Koruol Dot Ginawo - (kod lagu-AGS)
5. Freddy Komeng - Tambalut Kalangadan (kod lagu-FRE)
6. Max - Guli No Id Doho (kod lagu-MAX)
7. Linus K Claudius - Piginawaan Togirot (kod lagu-LIN)
8. Reno Rodney Fabianus - Milangad-langad Toh (kod lagu-ROD)
9. Annie J Gipil - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
10. Wilton Hamdy - Sunudai Oku Koupusan (kod lagu-WIL)

Kedudukan carta lagu dusun ini akan ditentukan melalui undian peminat melalui sms. cara sms lagu pilihan anda adalah seperti berikut : taip JLD > kod lagu > 32770 .

--> Best la semalam sebab sempat be"sms" sama c marc bah.Pasal LAGU WAJIB siurang yang TAMBALUT KALANGADAN by FREDDY KOMENG. Berabis kunu tanpa dirancang siurang sama-sama menyalin senikata nie lagu.. haha buli la... weiii best ba nie lagu. Asal dingar, mesti ingat c marc kekekeke... marc i miss u so much akahss ... poinkguro ko nodii ? sihat suda?

Pastu yang bikin kotigog kan, rupa-rupanya c Usal John Gavis nie urang K.Belud pula.. sono kampung Tampasuk.. hehe , ya rabbi. Ada dua urang pula dari KB nie yang lagu diurang sedang berada dalam top-10 Bontugan sinding.Yang saturang c Wilton Hamdy. Emm lagi satu, c Ateng urang Tenghilan ba pula.. jiran tetangga ba pula nie. deii ahakss ...

o okee... sa mo sambung p lastik burung dulu.. tata :-D

sekian ~


posted by F!oNa @ 9:36 AM   3 comments
Akan Ku Tunggu...
Sunday, May 07, 2006
Shallom,

Sekali lagi pada hari jumaat lalu (5/05/06) , sia ada dingar radio la kunu. Masa tu jam 9.45pm. Sia buka siaran Sabah VFM. Masa tu ada "ababaian miampai artis" dan pada malam itu artis jemputan dia ialah c Quanted Tendeliu <-- nama nie sia kurang pasti ejaan dia sebab durang sebut sija.. sia mendengar.Sorry la kio dot nasalaan noh mengija ngaran.Sepa yang tau, sila perbetulkan.Siou kio.. c Quan nie berasal dari Kg. Kirongu, Inanam. ( ba sist ocy.. ko kenal ka dia nie? hehe.. sepa lai yang dari inanam sini ? buli kc kenal sia sama penyanyi dia kai nie? sia minat ba lagu dia.. best !!!)

Malam tu, sia sangat tertarik dengan lagu, lirik dan suara c Quan nie.Malam tu kira2 4 lagu dimainkan oleh deejay.Lagu pertama, OI AMA -(sayu ba nie lagu.. dei oruhai no koturu romouku korongou tih sinding).Lagu kedua, ROMOU OM TIHADKU -(nie lagu pun best! sia terlopong ba sebab siok ba.. dei.. dalam hati mo sija masa tu juga sia dapat albvum dia) , lagu keempat - LABUS NOH (best juga la) dan lagu ketiga, SUNDAIT TANAKWAGU -( yang nie lagu rancak.. siok juga laa) ..Dei olundus noh sinding dau eii.. teringin sangat sia memiliki album dia.Dia bilang,Minggu depan keluar la album dia di pasaran.Mo daa sia p beli nga ndada dii cuti nie.. mo harap kedai2 keset di KB, dei punya la lembab.Terpaksa tunggu.

Mengikut perbualan dan soalan² dari pemanggil, c Quan nie mula menyanyi sejak tahun 2003. Dan sebelum nie belum pernah ada album. Dalam album dia ada 10 buah lagu dan kesemuanya dia yang buat.Dia bilang dia mengambil masa selama 9 bulan bikin nie album.Album nie dirakan di MK Production.

Embaa.. sekian sija .. siodop be daa sia nie.. dei puya men buring sia.. hari nie di KB ada final sugandoi ba api nda dii dapat p tingu.. dei punya la buring sia sini cc :-( .. Tadi pagi c Pelangi , Katama dan cikgu Zurinah ada p cc sia.. Durang p gansau².. sambil p jual tiket konsert c Nikki & Felix yang 20 Mei nie di KDCA. c Buss gogds indadii kaka tepii cc sia sebab sedang menjual tiket kunu..mhehehe durang kc tinggal c buss gogds saturang2 menjual di hehe.. sian c buss. C Marc nda datang huaaaa.. mihad la sia nie. Nga kuroyon poh doh sumakit gia tambalut kalagadan sia tu.. Dei tia pa la.. ada juga sia call dia.. kesian gia dia tu busy kopio mengurus konsert Nikki dan Sugandoi... adei sia sedang langadon bai nie.. tapi sa netau sepa sa rindu kekeke....

sekian ...
posted by F!oNa @ 3:53 PM   0 comments
SEGUNDOI DATANG LAGI !!!
Friday, May 05, 2006
YUHUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU !!!!
Berita baik ........ ;)
TERBUKA KEPADA WARGA KOTA BELUD BERBANGSA KADAZANDUSUN (KADUS)/ SINODUSUN.
SERTAILAH PERTANDINGAN SUGANDOIPERINGKAT KOTA BELUD :
TARIKH SARINGAN : 6 MEI 2006
MASA : JAM 8.00 PAGI
TEMPAT : PERKARANGAN MAJLIS DAERAH KOTA BELUD
JUMPA DI SANA !!!
sumber : Cikgu Faizal.
p/s : na sesiapa yang ada rasa-rasa berbakat dalam nyanyian, jan kama lepas peluang.. nga ingat, mesti dari kota belud, dan berbangsa kadus or sinodusun ;) ... yeahhhhh .. main ko ..
posted by F!oNa @ 1:54 PM   0 comments
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-17
Monday, May 01, 2006
Shallom....

Sonong pitanga adau kumaa toinsanan tambalutku... Kumoinsan, maganu ku negi kosiwatan do mamason, "Selamat Hari Pekerja" ... selamat berehat semua hehe.. yang funny nya, sia tetap bekerja gia nie.. deii .....

Ba emm, sia teruskan buat laporan pasal Bontugan Sinding semalam...

BONTUGAN SINDING MINGGU KO-17 (30 APRIL '06)
1. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ROD)
2. Linus K Claudius - Piginawaan Togirot (kod lagu-LIN)
3. Freddy Komeng -Tambalut Kalangadan (kod lagu-FRE)
4. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HEI)
5. Max - Guli Noh Id Doho (kod lagu-netau gia tu)
6. Usal John Gavis - Au Kito No Miuhang (kod lagu-USL)
7. Wilton Hamdy - Sunudai Oku Koupusan (kod lagu-WIL)
8. Agis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu-AGS)
9. Annie J Gipil - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
10. Reno Rodney Fabianus - Milangad-langad Toh (kod lagu-ROD)

Semalam bukan c DJ Matthinin Yukim yang kendalikan nie rancangan.. sa ada tanya c marc@ KaDuS , "kalau sa nda silap, c DJ Floris Philip nie.. c Matthinin keja luar kali" dabilang.. dei, maciam sa tia besa begia kalau bukan c Matthinin.. maciam nda meriah.. sampat sia "mintutok" samalam.. dei.. siou... sukur ada begia kan?.. hehehe.

~~~~~~~~ TIADA KETAWA TANPA TANGISAN '
posted by F!oNa @ 1:04 PM   5 comments



:: About Me ::

Name: F!oNa
Home: RaNaU, SaBaH, Malaysia
About Me: Funny,sporting,understanding
See my complete profile
:: Let's Chat Here ::

:: YaN's Promo ::

Dapatkan di pasaran sekarang Juga.Cepat!! Sementara stok masih ada.. Beli yang Original :)

:: INFINATEZ 4EVA ::

:: Cutie Logo ::

:: My Friends ::
:: My Fav. Web/Blogsite ::




About Kaamatan








Noni AF5 Blog

Secret Loves




:: Sabahan Artis ZonE ::
:: Studio Rakaman ::
:: Ch@Radio/TV ::
:: Songs,Mp3&Lyrics ::


:: Kredit & Fav.Grup ::
:: Previous Post ::
:: Archives ::
:: Powered by ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

© ^Love^Peace^Joy^ Template by Isnaini Dot Com