^Love^Peace^Joy^

" Love is a beautiful smile to which nothing compares A tanderlaugh,which opens your heart A single touch that melts away your fears A smell that reminds you of the tenderness of heaven A voice that reminds you of the innocence of youth "

 
:: Time Now ::
:: My BlogSite ::
.: ^Love^Peace^Joy^ :.

.: I Love Jesus :.

.: SMS Studio :.

.: TJC Talent Studio :.

.: Nazwa Naslie-Zone :.

.: SMS-Lyrics :.

.: TJC-Lyrics :.

.: Nazwa Naslie-Lyrics :.

:: My Calender ::

:: My Songs ::

:: My Foto Album ::
:: My Idol ::
My Idol

Linda AF2

Felix AF3
Lotter AF4
Hilary Duff
Jay Chou
Linda & Felix

:: YaN's Video ::
:: Who Online? ::
:: YaN's 2nd Counter ::
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-30
Monday, July 31, 2006
Shallom....
Adui kama.. nalambatan sia buat nie laporan Bontugan Sinding samalam punya.. okee sia teruskan nie laporan :

BONTUGAN SINDING (30 JULY '06)
1. Aldro John Gaisah - Superstar (kod lagu-DRO)
2. Jeffry Maridala - Kada Hompit (kod lagu-JEF)
3. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
4. Usal Jon Gavis - Amu Kito No Miuhang (kod lagu-USL)
5. Nokuro29 - Nokuro Tu (kod lagu-NOK)
6. Annie J. Gipi - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
7. Robert William - Koposion (kod lagu-ROB)
8. Danny F. Malinggi - Okon Koh Winonsoi-wonsoi (kod lagu-DFM)
9. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HAI)
10. Ajis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu- AJS)

Cara mengSMS : JLD > "kod lagu" > 32770
Cara meneka kedudukan carta : JLD > "kod lagu" > 32770 (kalau menang dapat RM50)

Sia Bilang :
- Sia mengantuk semalam gia... tul tul sia mengantuk owh.. tapi sia suka tul nie lagui yang c bro Matinin pasang = Mogihum Pogumbalan by John Siur... Best giler!!! ... Ba okee la setakat nie sija buat masa nie... sia blurr nie.

a ha ... tak tahu la la la la la la... busannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn !!!!!!!!!
posted by F!oNa @ 2:29 PM   0 comments
MAX DI DAILY EXPRESS (30 JULY '06)
Shallom....
Photobucket - Video and Image Hosting

"KONTRAK TIGA TAHUN? SAYA TIDAK FAHAM. kONTRAK APA? DARI APA YANG SAYA INGAT, SEPANJANG BERSAMA SABAH RECORDS, SAYA TIDAK PERNAH DITAWARKAN UNTUK MENANDATANGANI APA-APA DOKUMEN. SAYA PERNAH BEBERAPA KALI BERTANYA MENGENAI PERKARA ITU TETAPI TIDAK PERNAH DILAYAN. KALAU BENAR SAYA ADA KONTRAK BERSAMA SABAH RECORDS, TUNJUKKAN BUKTINYA." -MAX-

Photobucket - Video and Image Hosting

-Daily Express-
-"Kami tidak pernah berbincang dengan syarikat rakaman yang menaungi Max sebelum ini kerana kami hanya berurusan dengan Max. Sebab itulah kami melihat dokumen akujanji itu sangat penting." jelas Asmin ketika diminta mengulas dakwaan bahawa Max masih lagi artis naungan Sabah Records.
-Pengarah urusan Skyline, Edward C. K. Seah, yang dihubungi pada sabtu pula memberitahu semua urusan membabitkan kontrak Max masih lagi tertangguh kerana menunggu Max menyerahkan dokumen akujanji kepada pihak Skyline.
Sia Bilang = Menanti kemunculan album kedua Max dibawah Skyline. Good Luck :)
posted by F!oNa @ 1:38 PM   0 comments
TAHNIAH LOTTER !!! (KONSERT AFMASUK)
Sunday, July 30, 2006
Shallom :)
Punyala men happy sia semalam sebab usaha yang dilakukan membuahkan hasil yang sia harapkan. Memang sudah dijangka yang LOTTER memang LAYAK dan akan masuk balik.Nah tingu la betapa ramai yang menyokong LOTTER sampai dia masuk balik ke akademi.


Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting
~ Lotter @ Dudu = Pria Terhebat ~

Hehehe.. teda kata yang dapat kuungkap untuk menyampaikan rasa gembira yang tak terhingga ini. Terimakasih kepada LOTTERIANS dan peminat yang tak jemu² mengAFMASUK Lotter dan sekarang mari kita aktifkan Turbo Power AFUNDI LOTTER. ♥

SIA BILANG :
- Semalam semua sia nya afmasuk Lotter via sms (digi) dapat masuk .. sist sia undi masuk Lotter via talian tetap (13707) semasa undian dibuka sampai undian ditutup versi non stop hahaha.. 1 family berusaha kc masuk Lotter. Last² memang happy ending la sebab Lotter masuk. Happy giler laa. Bertubi² sms sia dapat dari causin, webmaster Lotter Fun Site (Joan), President Lotter Fun Club (Rimo) , Bayun ( moderator) elyne (Lotterians) , durang mumi sia & kawan² yang lain. SWow tu aura baa hehe ailebiu DUDU. Good luck .... ♥

# Semalam persembahan LOTTER memang best. Maciam MJ dia menari. wow!! pujian dari ketiga² pengkritik pun buli tahan hehe.. cuma Lotter perlu memperbaiki lagi vokalnya. Sa nemau ada urang yang mempertikaikan kemasukan dia ke akademi tidak adil. Persembahan RICH memang best. Lontaran suara jelas dan kita buli tau yang dia ada aura seorang penghibur rock yang baik. Penghayatan 100% (kaluar tu air mata).. best la. Persembahan KAREN pun siok. Suka la sama dia. Enjoy tingu dia menyanyi dan menari atas pentas. AMIRUL ? okee juga dia nyanyi tapi ntah kenapa Adlin cakap nie kali persembahan dia paling teruk. NORA ? sia rasa teda keistimewaan sama dia - bosan (mungkin kerana lagu dia tia best. DIDDY ? sia tida suka.. biarpun dia bawa lagu dengan baik, tapi sia bosan. Harap dia tia putus tunang la. Ngam juga Adlin cakap tu. ZILA ? yes !! suka dengan persembahan dan lontaran suara dia walaupun lagu dia buat sia mengantuk.SALIMA ? siok juga dia nyanyi.. senyuman dia cute.. hehe tapi sepatah kata pun sia nda paham apa makisud lagu yang dia nyanyi tu hehe ... ba nie ja la.. malas mo ulas panjang² .. Lotter BEST !!! ♥

* kredit pic = KaDus Entertaiment.
posted by F!oNa @ 8:55 AM   0 comments
ATENG DI STUDIO RTM (SABAH VFM)
Saturday, July 29, 2006
Shallom...

Photobucket - Video and Image Hosting
~ ATENG ~

Semalam sia dan family sedang tingu tu vcd Public Bank Dinner Aniversary.. tiba² ..."nung noilaan ku daa... bla bla" bebunyi sia punya message hp. Dapat message dari c bro JamesV2 , "Mndgr radio kah? Kami d rtm skrg ni miampai artist : ATENG" .. Ya rabbi sia bilang !! pimaciam sia buli talapas nie rancangan? doi dogo.. tia lama c Marc call sia.. nga siou sia nda dapat angkat sebab...(ko tau juga tu kan marc?) . Siurang sms sija dii .. Nie dia temubual diantara ATENG, DJ MY (MATININ YUKIM) & PEMANGGIL.

* Sejak bila mula menyanyi?
--> Sejak sia kecil.. mula bergiat ketika umur 16 tahun.
* Siapa yang sokong anda menyanyi? Ko ada kakak yang juga menyanyi kan?
--> Keluarga.. ya.
* Berapa lagu dalam album? Salah satu lagu English kan?
--> Ada 11 lagu termasuk 1 lagu English (Sorrow) yang sekarang inimasih dalam top10 di Carta Lagu English (Tempatan). Lagu Norubat Piginawaan" juga berada di Bontugan Sinding (dusun) top10 .. sekarang hampir 50 minggu sudah dan pernah 17 kali menjuarai carta.
* Apa perasaan Ateng bila lagu anda mendapat smbutan sebegini?
--> Memang tak sangka !
* Lagu dan Lirik "Norubat Piginawaan" siapa yang bikin? Rakam di Mana ?
--> Lirik dan lagu, sia sendiri buat.. rakam di TJC Talent Studio, Tenghilan.
* Ada MTV Karaoke?
--> Belum ada. Tunggu saja kemunculannya.
* Suka lagu Ateng. Album ada di pasaran suda? Apa no.telefon Ateng ?
--> Pounsikou (ketawa).. 3 minggu suda ada di pasaran. no studio - 088981614 .
* Pernah ikut pertandingan menyanyi?
--> Selalu ikut masa budak² .. pernah ikut Battle Of The Band.
* Selain menyanyi, Ateng pandai main alat muzik?
--> Iya.. terutama guitar.
* Dalam album, ada berapa lagu yang ateng sendiri cipta?
--> 9 buah lagu.
* Macam mana rentak lagu dalam album Ateng ?
--> Ballet, sumazau, modern rock.
* Joget?
--> Belum ada masa buat lagu joget (ketawa) .
*Album sudah ada di pasaran.. ada buat publisiti ?
--> Belum. Masa belum ditentukan.
* Siok lagu Ateng... ada sudah datang di Kota marudu ?
--> Ada.. satu minggu yang lalu.
* Ada VCD atau MTV karaoke ?
--> Sedang dalam proses.
* Tahun lalu pernah dengar ko pigi ujibakat AF. Tahun ini ada ?
--> Ada sia pigi tapi tida sampai di sana sebab sia balik rumah (ketawa)..
* Berapa umur ateng?
--> 24 tahun (ketawa)
* Ada lagu rentak "sumayau" (menari) ?
--> Ada. 1 - "Au Ku Kaanu" .
* SOALAN BONUS - suda kahwin ?
--> Belum. (yahahahakssssssss masi ada can kai nie? hahaha)
* Pernahkan Ateng rasa takut kalau² album tidak laku/laris ?
--> Memang pernah!
* Ada rancang cetak album untuk kali ke-2 ?
--> Dalam perancangan.
* Siapakah orang kuat yang banyak membantu dan menyokong pembikinan album nie?
--> Family khasnya Johnny, James Sami, Jovita, Nash (nda jelas sia dingar.. siou lau sala) ...
* Apa perasaan bila album dijual laris?
--> Monounsikou kopio (sangat berterimakasih kepada peminat)
* Selalu tertanya² apa makna disebalik lagu "Norubat Piginawaan" (jajal c bro MY hehehe )
--> Ada laa tu ... kisah dulu² (ketawa)
* Apa pesanan Ateng untuk peminat ?
--> Albunm ini adalah hadiah untuk semua peminat yang kekal menyokong kerier saya. Dan lagu "Langadon Yahai Diya" ialah dicipta teristimewa untuk Mama kami yang sudah tiada.
* Di Keningau ada jual album Ateng ka?
--> Ada.. sejak minggu lalu.
* Ucapan terakhir Ateng =
--> Terimakasih untuk yang berusaha membantu saya jayakan album nie, juga kepada peminat yang tak henti menyokong saya dan untuk DJ Matinin kerana sudi menjemput saya di studio ini.
* Album ke-2 bila keluar ?
--> belum lagi (ketawa)

Lagu² Ateng yang dipasang sepanjang perbualan :
1) Au Ku Kaanu, 2)Tonuso Noh Romou Matonu, 3)Iya Noh Songulun, 4)Norubat Piginawaan, 5)Kaus Tinongkiadan Nu, 6)Kada Oku Dika Sidualai.

Sia Bilang :
Rancak pula perbualan diurang semalam sampai ada banyak yang tida sempat sia tulis.. tu lai tu aura c Ateng telampau banyak peminat. c bro Matinin pun rancak tul becakap sama Ateng.. masam ging karas kodou ba pula kamurang nie tau hehe... psssttt (bro..lama uda kai tu ko buking c Ateng untuk temuramah? hahaha) .. Thanks bro James & sis Jovita for da info :) .Malam nie sia mo tingu AF.. :pray: harap sangat c LOTTER masuk....

*****************
HAPPY BIRTHDAY FOR FHILIX DON.

Photobucket - Video and Image Hosting
( 28 JULY 2006 )
# Good luck .. ceria selalu dan harap next album akan menyusul pula. Dia lai nie Penyanyi dusun pujaan sia ( bro MY ko tau juga tu kan?) .. sia suka tul suara serak basah dia... nyanyi sambil menari.. lincah lai tu.. pas tu sporting giler.. hehe . adeh.. ntah yang keberapa tahun suda dii tu dia. Pounsikou info bro MY.
P E A C E
posted by F!oNa @ 2:43 PM   0 comments
BONI MOSIOS DI CC SIA
Thursday, July 27, 2006
Shallom...
Setelah memberi ruang kepada beberapa posting sia sebalum nie, ari nie mo la cerita pasal lawatan c bro Boni Mosios (Penyanyi lagu MOSIK) dan c Ron aka KaTaMa sini cc sia...

Photobucket - Video and Image Hosting
~Boni Mosios aka Azuan Ali Sabah hehehe.. ~
Photobucket - Video and Image Hosting
~ Waktu dia sign di CD "MOSIK" untuk sia ~
Photobucket - Video and Image Hosting
~ Ron aka KaTaMa pembantu c bro (dia pun artis kai nie? hehehe) ~

Album : Mosik
Penyanyi : Boni Mosios
Terbitan : Salford Quays Music Production
Harga Pasaran : RM19.90 (CD) / RM13.90 (Kaset)
Kandungan
1. Iso Kadi Tontoiso (Bobohizan Gompizo Tokou)
2. Mosik
3. Dandi Toh Igitai Noh
4. Izito Nakahasa
5. Onu Mangan Nu
6. Migit Hongon Toh
7. Dandi Do Pisasavaan
8. Ie Hansanon
9. Migit Hongon Toh (Minus One)
10. Drink Sangalas

Sia Bilang :
- Di atasa adalah kandungan CD "MOSIK" c bro Boni. Jadi sesiapa yang berminat untuk membelinya dapatkan segera di kedai² keset berhampiran anda. Untuk pengetahuan anda, background lagu yang terpasang di blog sia ialah salah satu lagu yang terdapat dalam album ini iaitu "Migit Hongon Toh" (Kita berpegangan Tangan) berduet dengan Esther Applunius. Sia paling suka lagu nie.

P/S : Best la c bro nie.. sporting dan peramah. Banyak juga la yang kami cerita. Episod cerita pun besambung di meja kedai kopi depan cc sia hehehe... c Ron sporting aja kc dingar tu lagu c bro di hp dia.. Tapi paling nda dapat lupa, c bro sindiri yang p kc lekat tu poster dia di sono dinding cc sia.. hehe thank's kio. Satu lagi, sia sempat juga nyanyi sama c bro tu lagu "Migit Hongon Toh" adusss... macam mimpi juga o dengar suara dia life dapan sa :) *sweet memory* ♥
posted by F!oNa @ 2:25 PM   1 comments
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-29
Monday, July 24, 2006
Shallom...
Sonong kosuabon... insan po kawagu, naanu ku iso kosiwatan .. do poimpasi hiti pomogunan Nu oi Kinorohingan.. monounsikou oku Dika tu tinahakNu tadau diti.. tadau do tolumis kopio. Amen.
Baa... terus kepada laporan pasal keputusan Bontugan Sinding semalam...

BONTUGAN SINDING (22 JULY '06)
1. Jeffry Maridala - Kada Hompit (kod lagu-JEF)
2. Usal Jon Gavis - Amu Kito Noh Miuhang (kod lagu-USL)
3. Nokuro29 - Nokuro Tu (kod lagu-NOK)
4. Aldro John Gaisah - Superstar (kod lagu-DRO)
5. Danny F. Malinggi - Okon Koh Winonsoi-wonsoi (kod lagu-DFM)
6. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
7. Ajis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu-AJS)
8. Robert William - Koposion (kod lagu-ROB)
9. Annie J. Gipil - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
10. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HAI)

Cara mengSMS : JLD > "kod lagu" > 32770
Cara meneka kedudukan carta : JLD > "kod lagu" > 32770 (kalau tepat dapat RM50)

Sia Bilang :
- Semalam c Bro Matinin (MY) sumakit... kesian juga dia tepaksa keja juga... jan ko p jajal² sono kio bro hehehe... Jaga kesihatan.. duui dari minggu lalu lai tu selesma ko tu. Nga maintain juga meti suara macho dia tu.. teda perubahan sia dingar... Pounsikou kopio sebab kc pasang tu lagu c Fhilix Don feat. Masnie Sumiran.. Lagi satu, pounsikou noh au gina² sebab bagi sia no phone c aunty JS dari kibbas Ranau tu :) .

P/S : Untuk informasi anda, album c Jeffry Maridala sedang giat dipasarkan sekarang. Sesiapa yang meminati lagu beliau, jangan ketinggalan untuk dapatkan segera di kedai keset berhampiran anda. Memang banyak peminat nie sebab jadi Juara minggu ini dengan 187 undian. Tahniah juga untuk lagu² yang lain.
posted by F!oNa @ 9:23 AM   0 comments
AFMASUK LOTTER > 32999
Sunday, July 23, 2006
Shallom...
Photobucket - Video and Image Hosting
Hi hi.... semalam kan, selesai sija Aznil mengumumkan nama Amirul sebagai mangsa penyingkiran minggu ini.. sia malas mo tunggu lama.. adeh saturang lagi pelajar cekal yang terkeluar. Kesian owh... Lepas ja Amirul bagi kata² terakhir untuk kesemua pengundi dan kawan² seangkatan, sia p masuk bilik... malas mo lama².. Rupa²nya ada pula c Aznil bagi tau ada AFMASUK ke-7 pelajar yang sudah tersingkir.. (aik? nie maciam mo ulang kes Linda nanuwil nie tau) ... Thank's Elyne & Bayun sebab bagitau sia.. So nie la masanya sia mo AFMASUK LOTTER !!! sebab dia memang LAYAK pun.. tiak tau la sesetengah yang tia suka dia. NO KOMEN. Sia tetap dengan LOTTER... AFMASUK LOTTER !!!!!
Photobucket - Video and Image Hosting
cute !!!!!
Awal pagi lai sia datang di cc & buka Lotter Fans Site , ada suda pula hadiah yang menunggu di sana... adui pounsikou tagayo ( RYAN ) ... sayang tul sama ko nie !! yeah :) ... pounsikou untuk kedua² pic nie. Sia suka tul.. adei kreatif tul ko nie :) ... cutenya c Lotter.. !!!
~ SO APA LAGI ?? AKTIFKAN TURBO AFMASUK LOTTER > 32999 SEKARANG JUGA !!!! ~
posted by F!oNa @ 11:30 AM   0 comments
KEPUTUSAN KONSERT AF4 MINGGU KE-8
Shallom...
Selamat pagi dunia.. apa kabar dunia... Terima kasih Tuhan sebab sekali lagi Kau beriku peluang untuk bernafas di bumi Mu yang fana ini... terima kasih untuk Hari yang indah ini.Amen. Sia nda tau pula apa perasaan sia hari ini... sia happy!! YA!! sia memang happy... tapi ada tu perasaan RINDU sini dalam hati sia yang sia tia buli tahan lagi... maciam sia terasa sia butul² keseorangan o sekarang. Netau laa... siapa la ba sia nie.... ba ba sia mo update suda nie blog...

Photobucket - Video and Image Hosting
AMIRUL - Terus terang sia cakap, persembahan dia semalam memang out. kesian dia.. mirul, ko tau ka? sia butul² kecewa o oleh ko semalam. Lagu "Jatuh" tu sepatutnya ko bawa dengan santai saja. Adeh... kesian ko tau.. harap lepas nie ko perbaiki lagi vokal dan mutu persembahan ko. Ko buli pigi jauh lai sebab ko ada pakej yang lengkap.Cuma tu 2 ja. Vokal dan mutu persembahan. Sa paling suka ko nyanyi dielova. Suka tingu kecomelan ko tu... ♥

Sia Bilang :
HAZIQ - Buat pertama kalinya sia puji sesangat sama c Haziq nie.. ko mimang power la semalam. Suka dengan keyakinan dan 'enjoy" ko bawa tu lagu.. senyuman pun ikhlas.. kan? apa sia bilang tu.. buli pun ko nyanyi tanpa berimejkan kemelayuan. Haziq pelajar PERTAMA pilihan saya semalam.♥
FAIZAL - Nie lai Court Cobain Terangganu hehehe... sia enjoy tingu dia buat persembahan semalam. Biarpun ada part² yang telinga dan mata sia tida selesa nampak (ala2 itik da bilang Adlin) ... tapi sia tau dia suda buat dewan bergema dengan sorak dan pujian... cikgu² dan Aznil sendiri bangun dan "mengiakan pujian penonton" .. yeah.. suka juga dengan lagi rakyat "laut" tu. Faizal adalah pelajar KEDUA pilihan saya semalam.♥
VELVET - Sia ingatkan velvet ialah pelajar seterusnya yang bakal tersingkir semalam. Tapi rupanya Amirul menjadi mangsa. Saya paling suka dia nyanyi lagu duet dengan Farhan yang "cinta" tu. Best la suara dia.. terutamanya part yang tinggi. Waduh... merinding bulu kuduk ku mendengarnya hehehe... Persembahan dia okee ja semalam (untuk lagu persendirian) .Pakaian velvet palingmenonjol semalam selain Haziq.Velvet ialah pelajar KETIGA pilihan saya.♥
FARHAN - Alah minah... apsal lak maciam berturut² suda sia nampa ko nyanyi biasa² ja nie? what wrong? maybe lagu tu tak pemes sebelum nie? atau sia nampak ko punya mimik muka yang selamba ketika menyanyi? suara okee.. best tapi sia langsung tak terhibur laa... Apa yang sia salute sama ko, ko tanggalkan kasut tinggi tu kat tepi.. okee apa.. ngam lai tu :) .. Farhan adalah pelajar KEEMPAT pilihan saya & last sekali Amirul.♥

P/S : Sia paling terasa lawak gila time LOTTER jadi pengkritik ke-4 time HaziQ nyanyi.. wahahahaha gimik tu memang menjadi laa ! AKU SUKA BANGET... paling tida, ilang mengantuk sia tu malam.. hehee. Dan last masa lagu bonus "rindu" tu, dei sekali lai hati sia sebak tingu babak Faizal dan Lotter becakap tu... alalallaa... sudah lai tu.. Lepas nie sia mo AFMASUK LOTTER barulaa diurang teda rindu² lagi ... yeah !!! peluang kedua dibuka sekarang dan Undian diaktifkan sekali lagi untuk LOTTER !!! ♥
posted by F!oNa @ 8:58 AM   0 comments
DANIEL BANSATAN
Wednesday, July 19, 2006
Shallom...

Sekali lagi sia mo promote nie keset/CD c uncle Daniel Bansatan. Kepada penggemar muzik Kadus, (termasuk Sama) inilah masanya kamurang pii kurik² di kadai mensari nie album hehe...
Okee, sambil tu sia letak demo lagu "Kahandaman Ku Dika" untuk background lagu d blog sia.

Photobucket - Video and Image Hosting
Kandungan:
1. Kahandaman Ku Dika
2. Ginawo Ku Ginawo Nuh
3. Kingis Dau Kagazat Ginavo
4. Nosiliu Kahandaman
5. Kosuabon Di Tolumis
6. Samod Ku Au Milod Sumimban
7. Kogulian Ku
8. Kumaus Ko Doho
9. Povogusan Do Korualan
10. Kaamatan Noikot Noh
11. Dendo-Dendo

Sia Bilang :
- Pada tarikh 15 Julai '06, artikel mengenai c bro Daniel B. keluar di News Sabah Times (NST). anda boleh rujuk di sini = http://dbos-fm.blogspot.com/2006/07/artis-dan-album.html . Thank's dBos. Tajuk Album kedua beliau "Kogulian Ku" (Kepulangan Ku) seolah-olah menggambarkan kepada peminat lagu² beliau akan kehadirannya kembali untuk menghiasi muzik tanahair dengan kepelbagaian variasi rentak dan bahasa dalam album solo keduanya, setalah album solo pertamanya yang bertajuk "Babak Pirotian" (Keretakan Persahaman). Dalam album keduanya, dia turut berpadu tenaga, Idea dan bakat bersama penulis lirik dan pencipta lagu yang lain iaitu Eddie Ardy Kinsung dan Richard Kinsung. Dia juga memuatkan sebuah lagu ciptaan Paul Mark Baklin "Kenanganku" yang dialih bahasa ke bahasa dusun dan diberi tajuk "Kahandaman Ku Dika" (Demo lagu dalam blog ini). Penyanyi yang berasal dari Sandakan ini cukup kreatif dengan membawa pelbagai variasi dalam albumnya dan ini bertujuan memenuhi kehendak pendengar dari setiap peringkat umur yang gemarkan irama² moden. Daniel yang juga salah seorang ahli jawatankuasa tertinggi Persatuan Artis Sabah (Pertisa) merakam lagu²nya di Bamboo Sound Studio.

kredit demo lagu = vbeauty, Pic = KaDus Entertaiment.

P E A C E
posted by F!oNa @ 4:46 PM   3 comments
LINDA AF2 NAFI KAHWIN DENGAN DATUK "M" !!!
Tuesday, July 18, 2006
Begitulah Ceritanya: 'Cerita kahwin itu tidak benar'
Oleh Farihad Shalla Mahmud

-kredit pic = SCIAS ( http://scias.blogspot.com )

Photobucket - Video and Image Hosting
-ish.. ish.. apa sa bilang tu .. just gosip sija hehe....
Photobucket - Video and Image Hosting
-Masi cantik maciam dulu juga.. langadon oku dika udui....
SAYA MASIH SOLO
TERGELAK besar Linda kala diajukan soalan apakah benar khabar yang menyatakan beliau kini adalah isteri kepada Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Masidi Manjun seperti yang digembar-gemburkan ketika ini.
Malah, isu ‘perkahwinan; itu juga dikatakan menjadi punca misteri kehilangan Linda daripada arena seni tanah air.
“Ingin saya maklumkan di sini bahawa saya masih solo dan belum berkahwin. Semua cerita itu tidak benar. Jangan lekas percaya,” pinta Linda sambil mengaku dia bengang dan terkilan dengan dakwaan itu.
Menurut Linda, dia tidak menduga khabar angin yang sudah lama diperkatakan di negeri kelahirannya itu tersebar luas.
“Sebelum ini cerita pasal saya kahwin itu sudah lama diperkatakan dalam internet. Malah sepupu saya juga tertanya-tanya kebenaran berita itu. Tapi keluarga saya anggap cerita itu hanya gosip biasa saja. Tak sangka pula ia boleh tersebar hingga ke Semenanjung” kata Linda diiringi ketawa kecil di hujung talian.
Ditanya bagaimana cerita perkahwinan itu boleh tersebar, Linda berkata perkara itu barangkali ada kaitan dengan salah faham orang ramai mengenai hubungannya dengan VIP terbabit.
“Saya memang mengenali Datuk Masidi itu kerana dia adalah antara penyokong kuat pelajar Sabah yang menyertai Akademi Fantasia musim itu. Malah, dia juga banyak mengundang Linda dan kawan-kawan membuat persembahan. Mungkin dari situ orang membuat andaian bahawa Linda ada hubungan dengannya lalu keluarlah cerita yang bukan-bukan.
“Itulah, ingatkan bila saya mendiamkan diri, tak terbabit dengan kegiatan seni, saya tak kena gosip tapi kena juga,” keluh Linda.
Linda juga berharap penjelasannya ini akan dapat memperbetulkan kekeliruan peminat sekali gus membersihkan kembali namanya dan juga lelaki yang dikaitkan dengannya itu dari terus tercemar.
“Cukuplah dengan segala gosip yang pernah dilemparkan kepada saya sebelum ini. Saya tak mahu kerana gosip murahan sebegini peminat tidak menyenangi saya dan kerjaya seni saya musnah dengan sekelip mata,” pinta Linda penuh pengertian.
***Ditebak pertanyaan apakah dia sebenarnya merajuk gara-gara kecewa dengan kerjaya seninya yang masih terumbang ambing, Linda menafikan andaian itu.
“Saya tidak kecewa jauh sekali merajuk. Seperti yang saya jelaskan tadi, saya pulang ke kampung untuk membantu bisnes keluarga. Cuma apa yang boleh saya jelaskan di sini adalah kesihatan saya tidak begitu mengizinkan untuk saya kembali menyanyi. Penyakit tonsil saya semakin teruk sehingga saya tidak mampu menyanyi dengan baik,” dedah Linda.
Menurut Linda, bukan dia tidak pernah berubat malah pelbagai cara sudah dicuba baik tradisional mahupun perubatan moden namun penyakitnya itu masih belum sembuh sehingga kini.
Mengenai dakwaan dia sukar dihubungi, Linda berkata dia sendiri merasa hairan mengapa perkara itu menjadi alasan Maestro setiap kali ada pihak yang bertanyakan mengenai dirinya.
“Saya sendiri tidak faham mengapa mereka memberi alasan sedemikian. Mereka tahu saya berada di mana dan mereka juga menyimpan nombor telefon saya. Jadi tidak timbul alasan yang menyatakan saya sukar dihubungi,” ujarnya.
P/S : Naa HAPPY ba sia nie sebab ternyata cerita mengenai Linda berkahwin dengan Datuk Masidi (Menteri Belia dan Sukan) sekadar GOSIP belaka. So kepada nyamuk² di luar sana... AIMAN TAK KISAH !!! hahahaha...
posted by F!oNa @ 10:52 AM   0 comments
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-28
Monday, July 17, 2006
Shallom...
Selamat pagi.. selamat hari isnin .. mingu yang baru.. cerita yang baru, hari yang baru, semangat baru dan dunia yang serba baru.. penuh warna warni kehidupan.. harap semuanya baik bagi kita.. Thank's God untuk hari yang indah ini... Amen.

Okee terus kepada laporan Juara lagu dusun minggu lepas ... simak aja ;

BONTUGAN SINDING (16 JULY '06)
1. Danny F. Malinggi - Okon Koh Winonsoi-wonsoi (kod lagu-DFM)
2. Nokuro29 - Nokuro Tu (kod lagu-NOK)
3. Jeffry Maridala - Kada Hompit (kod lagu-JEF)
4. Usal Jon Gavis - Amu Kito No Miuhang (kod lagu-USL)
5. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
6. Hain Jasli - Kada ihad (kod lagu-HAI)
7. Annie J. Gipil - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
8. Ajis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu-AJS)

Lagu yang TERSINGKIR dalam carta ;
9. Jai Samud - Romou Piniupusan (kod lagu-JAI)
10. Linus K. Claudius - Piginawaan Togirot (kod lagu-LIN)

Lagu yang DICALONKAN dalam carta ;
1. Aldro John Gaisah - Superstar (kod lagu-DRO)
2. Robert William - Koposion (kod lagu-ROB)

Cara mengSMS : JLD > "kod lagu" > 32770
Cara meneka kedudukan carta : JLD > "kod lagu" > 32770 (kalau tepat dapat RM50)

Sia Bilang ;
- Semalam sempat c DJ MY buka talian untuk pemanggil meneka siapakah yang menjadi Juara Bontugan Sinding.. nie keputusannya = (Danny-4) & (Nokuro29-2) ... Nampaknya ada 2 lagu dicalonkan minggu ini dan sudah semestinya 2 lagu yang berada dalam carta akan tersingkir.. walau apa pun, tahniah untuk lagu Piginawaan Togirot sebab sudah pernah berada dalam carta sebanyak 30 minggu dan pernah menjuarai carta sebanyak 3 kali. Untuk lagu Romou Piniupusan daripada saudara Jai Samud, tahniah juga sebab lagu ini sudah berada dalam carta sebanyak 4 minggu.. Jadi tahniah untuk semua.. para penggemar muzik KaDus.. marilah kita sama² menyokong dan mengSMS.

P/S ; Marc .. tul o ko cakap hehe.. na nie kali lagu c Bro Danny sudah jadi juara.. happy la ko nie kan? mmm memang best gia senikata tu lagu.. siuk pula sia dingar tau keke.. ♥ bro Danny tahniah.. peminat untuk lagu yang lain, jangan lupakan tugas anda (aik? sejak bila sia maciam c Aznil nie? berabis promote juga kenen.. dai ehehe). Ateng.. tahniah!! lagu ko tetap bertahan. Masih banyak peminat lagu ko.. Siuk gia tu versi baru.. terimalah lagu Norubat Piginawaan by Ateng (versi baru) dalam blog sia sekarang ini. Thank's da CD kio Teng ♥

P E A C E
posted by F!oNa @ 9:58 AM   1 comments
KEPUTUSAN KONSERT AF4 MINGGU KE-7
Sunday, July 16, 2006
Shallom..
selamat tengahari semua.. ari nie mo buat sedikit laporan pasal konsert af4 semalam. Ari nie lambat sikit buat nie ulasan... aku tengah teda mood nie...

LOTTER TERSINGKIR SECARA BERMARUAH.
Photobucket - Video and Image Hosting
LOTTER - okee okee.. 1st sia mo cakap laa kan, bagi saya, konsert semalam tu memang LOTTER punya laa.. persembahan dia yang paling DA BOOM, MALATOPS, FRINGGG.. walaupun lupa lirik, dia still dapat cover... kalau siti tak cakap, sia langsung tak perasan.. Kalau mo jadi penyanyi yang bagus, dia MESTI dapat buat penonton tu TERHIBUR dan jujur sia mengatakan yang sia MEMANG terhibur semalam...

Tia paya la sia mo cakap siapa SEPATUTNYA yang tersingkir.. tia paya sia cakap KELEMAHAN pelajar lain semata² mo PERTAHANKAN bakat yang ada pada Lotter.. yang kin muskil sia nie, ke manakah peminat Lotter sampai undiannya jatuh merosot ?????????? .. sia ada la nampak di ch@15 yang diurang mengatakan Undian diurang untuk Lotter DISEKAT.. Ba.. okee.. disini, undian yang menggunakan line"maxis aka hotlink" adalah menjadi keutamaan.. so siapa yang guna line "digi or celcom" memang lambat sampai punya... kena blocked? sia netau pemaciam mo komen.. Tapi kalau guna telefon rumah (13707), cepat sampai laa..

Okee okee... pendek kata la sia mo cakap di sini, Lotter keluar dari akademi secara BERMARUAH !!! Dia sudah buktikan pada kita yang dia buat yang paling terbaik semalam.. so aku still sokong Lotter sampai kapan pun.. Sokongan ini TAKKAN berakhir sampai DISINI saja.. website Lotter pun akan tetap BERKEMBANG dan MAJU seiring perjalanan kerier Lotter di arena seni.. Mahal na mahal kita Dudu.. never ever give up !!!!

Sia Bilang ;
FAIZAL - Pelajar no.2 pilihan saya semalam selepas Lotter.Lagu dialova (once) tu lagu Favourite sia.. sa suka tul tu lagu.. Bertuah la c Faizal dapat nie lagu.. dia bilang Adlin semalam, Faizal nyanyi dengan "kasual" .. hehe seksi lai tu kenan.. ahaksss!! .. tapi sia suka penghayatan dan suara Faizal tu.... filing juga la sia dia nyanyi semalam.. neway good luck Faizal sebab tetap kekal di akademi.
FARHAN - Pelajar no.3 pilihan saya selepas Faizal.Semalam persembahan Farhan semuanya okee.. suka dengan semangat dia bawa tu lagu.. keyakinan 100% .. masalah pitching tiada.Tapi apa yang sia tia suka, tarian Farhan tu... sia notis, tu tarian dia asyik berulang² sampai busan sia tingu setiap step misti gaya tarian yang sama.. maciam juga waktu dia nyanyi kopi dangdut. Tapi tahniah Farhan anda ada peminat yang ramai.
VELVET - Pelajar no.3 pilihan saya selepas Farhan. Persembahan velvet semalam sa rasa tia malatops... malah sia sangka dia HaziQ atau Amirul yang akan keluar. Ada mana² tempat sebutan tidak jelas dan falseto suara yang perlahan sehingga hampir² sia tia dingar.. berkerut suda daa dahi sia mo berabis dingar nga tia dingar... Tapi apa yang paling bikin bangga sia sama dia, semangat mo buat yang terbaik tu ada.. siti pun puji dengan kelantangan vokal velvet. Tahniah kio.. usaha lagi dan ko la harapan sabahan sekarang... Sia suka penampilan Velvet semalam.. cantik dia dengan gaya rambut semalam tu.
HAZIQ - Pelajar no.4 pilihan saya selepas Velvet. Memang makanan Haziq la lagu yang semalam tu.. no komen la kan ? apasal pula c Hazik balik² dapat lagu melayu asli kesukaan dia? dunia.. dunia.. nway, tahniah Hazik sebab ramai peminat magik anda diluar sana... Mo tingu pemaciam tabiat Hazik minggu depan tanpa adanya Leez di akademi.. adakah kembali ke tabiat asal yang pendiam dan seolah² sebatang kara tu ???
AMIRUL - Pelajar no.5 pilihan saya selepas Haziq.. no komen la pula pasal persembahan c Amirul semalam... biasa saja.. memang cute la dia nie.. pandai menari.. tapi sayang bakat tu kalau dia tia belajar memperbaiki lagi vokal dia.. yang sia nampak dia selalu teragak² mo tingu penonton dan kamera. Tapi cara persembahan ala² artis jepun juga owh!!!
LEEZ - Very da busan... sa langsung tetidur semalam masa dia nyanyi.. sis sia kc kejut sia lepas dia habis nyanyi... suara dia biasa saja laa.. Satu kelebihan yang ada pada Leez, dia cantik. Ada bakat jugamo fight sama Amirul dapat anugrah paling kuat nangis... Apa² pun, kemunculan dia masa Faizal menyanyi dialova memang terkesan romantik di hati saya :) !!!!

okee laa.. nie sija la untuk kali nie... lepas nie, hilang suda seri Akademi Fantasia setelah tersingkirnya Lotter.. aku nda pasti, masihkah sia mo tingu diary AF tiap² isnin-jumaat. makin jimat la duit sia mo mengafundi nie.. hehehe.Undian ditutup sekarang !!!!

p/s : Pounsikou Marc sms ko semalam.. bro JamesV2 .. thanks.. bro Rimo Pirin.. thank's juga... otromen hehehe ... Apa² pun, aku still LOTTERIANS !!!!

P E A C E
posted by F!oNa @ 10:30 AM   0 comments
Hari Nie Sia Happy !!!!!
Saturday, July 15, 2006
la la la la.. siapa sangka siapa menduga... la la la la...
aduinaa sia happy o.. Kemarin suda jumpa c Boni Mosios (penyanyi lagu Mosik) , c Katama aka Ron ... (V....) .. hehehe marc .. datang sini cc sia.. Netau la.. diurang just singgah ka atau p jumpa sia kaa (duui maciam merajuk tu tau haha) .. Yang penting happy.. sampai lai c bro Boni bilanja kaka minum sana rest. depan cc sia... waa.. siap sia ambi pic durang guna nie Nokia6600 sia .. dei sayang tu hp lama sia.. :-( .. wa ada lai kenen tu CD free dari c Bro.. thank's Ron :-) .. siap dia sign, dia p lekat lai tu poster dia sono dinding cc sia kenen hehe...

Emm apa yang lebih kin happy sia kan, Tadi pagi diurang sis Jovita Robert Johnny (penyanyi lagu Butia Tobulou) , Ateng (penyanyi Norubat Piginawaan) , JamesV2 (penerbit album Variasi 2 aka MR. c sis Jovita) .. abang c Ateng, Patrick , adi dia ( lupa nama) dan baby c sis Jovita & James (tondu.. cute ne masam muka mumi dia juga :-P) datang di cc sia.. siap kc sia CD lai kenen.. ahakssss sia happy!!! .. siap sesi begambar, diurang balik kenan.. adusss maciam tia puas beserita sama diurang oo.. very da friendly family.. sia salute sama kamurang.. hehe .. nanti sia akan letak tu lagu di blog sia sebagai background lagu la.. bisuk kaa hehe...

aduinaa.. tia sedar jam 5.40pm suda.. adedede.. tutup cc now.. 2 b continue ..

roger & out ~~~~
posted by F!oNa @ 5:35 PM   0 comments
MY HP IS LOSING !!!!
Thursday, July 13, 2006
OH MY GOD !!!!

TIA TAU APA MALANG NASIP SIA ARI NIE TAU.. MANGKALI NIE HARI MALANG SIA LA NIE... SABAR SIJA LORRRRRRRRRRRRRRRR !!!!!! KALI DA BUSAN SUDA SAMA SIA.. BA TIA PA LAA.. SO KAWAN² .. SIOU SIA NDA DAPAT LAGI BALAS MESSAGE/ SAMBUT CALLING KAMURANG.. DUUI NDA INGAT NO.H/P KAMURANG SUDA.. TULUNG BAGI BALIK NO.HP KAMURANG KIO... PLEASE EMAIL ME KIO ..

yanmccaulley@yahoo.com

ODOI DOGO.. NIE NO SIA DULU : 0168201009 .
BALIK² SUDA SIA CALL.TAPI TIA DAPAT... PALUI BANA TAU.. BA SESIAPA YANG DAPAT CALL, TULUNG SIA "URUS" DULU... TQ ...
posted by F!oNa @ 12:58 PM   5 comments
MY PERFECT LOVER ?
Shallom...
Yahahaksss... adeh sa bilang.. c marc p sakap sa kamarin ba.. da bilang,"Yan ko update ba ko nya blog tu.. maaaalasssssss suda sia tingu tu Itali win.. football etc.. bla bla...." hahaha.. kebusanan suda kai tu marc? kekeke.. estidi ko.. nie ari sia update lai nie.. sa busy gia tu bei..

Key.. uli kerana 4 urang suda (sis cioflocy, Marc aka KaDuS, Tampasak aka otromen & missWences) p tagged sia.. kesian juga lau sa tia kc teruskan nie game... sa terus terang nie, sa langsung tia tau pimaciam mo men nie barang hehehe.. ba maan nopo la ;


The rules are ;

1. The tagged victim has to come up with 8 different points about his/her perfect lover.
2. Have to mention the gender of his/her perfect lover.
3. Tag eight other victims to join this game and leave a comment on their blog.
4. If you are tagged the second time. There is NO need to do this again.
5. Lastly,most importantl,HAVE FUN DOING IT.(sia (c) & (p) dari si Marc pinya blog nie)

Embaa nie d bawah sa kc senarai la kunu 8 point pasal Lelaki Idaman sa tu keke..
1. Loveable & Caring (dalam masa yang sama, dia buli jadi pembimbing dan pelindung!!)
2. Understand Me (paham apa yang sa mau..)
3. Accept Me As Who I Am (thanks God kalau jumpa urang mcm nie)
4. Like Music (mo nyanyi sama² dia yeah!!)
5. Love child (nie perlu oo.. penyayang o lau ciam tu hehe)
6. Taller than Me (misti laa.. baru sinang.... hahaha JAJAL!!!)
7. Love Cooking (mo test masakan dia hahaha)
8. LOVE JESUS (paling penting nie! selalu bepimpin tangan p sambayang.Ko imagine!!)


Okee nie lai 8 senarai nama yang sia tag untuk teruskan nie game... ;
1. dbos-FM
2. scias
3. mamaii
4. cute-smly
5. dendofballerina
6. jamyun
7. ellize82
8. zirbad


Sia mo juga daa kc senarai 4 nama yang kc tag sia nga diurang suda dii gia men nie game & sia pilih la kenen nie senarai nama kawan² di atas... just wait & see laa samada diurang akan teruskan nie game or not :) bergembira dengan harimu .. have fun!!! ....

"moga sinarmu selalu untukku"


P E A C E
posted by F!oNa @ 12:02 PM   4 comments
BRAVO ITALY WIN WORLD CUP 2006
Monday, July 10, 2006
Shallom....
Yeah.. happy banget nie Italy menang.. Tahniah sama diurang ... Harap kekalkan prestasi nie. Nda apa la sia nya pilihan pertama (BRAZIL) kalah.. yang penting ITALY menang hehe... okee,
Nie ialah wajah² gembira yang tercermin disetiap pemain dan penyokong semasa Italy diumumkan Juara untuk Piala Dunia bolasepak tahun 2006...
Photobucket - Video and Image Hosting
~ITALY WIN~
Photobucket - Video and Image Hosting
~Maciam nie la aksi peminat Italy yang bersukur kegembiraan hehehe~
Photobucket - Video and Image Hosting
~Saat penyerahan Piala Kemenangan kepada Italy~
Photobucket - Video and Image Hosting
~Kegembiraan jelas terpancar di wajah setiap pemain dan penyokong hehehe~
p/s ; Pendek kata laa.. sia memang happy la pasal keputusan World Cup nie ♥
posted by F!oNa @ 4:39 PM   4 comments
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-27
ShalloM
Hehehe... Hari nie sia ada mood yang paling baik baa hahaha... maciam ndak piscaya sija lor .. Happy banget nie.. so just check it out ;

BONTUGAN SINDING (09 JULY '06)
1. Nokuro29 - Nokuro Tu (kod lagu-NOK)
2. Usal Jon Gavis - Amu Kito No Miuhang (kod lagu-USL)
3. Jeffry Maridala - Kada Hompit (kod lagu-JEF)
4. Ajis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu-AJS)
5. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
6. Anney J Gipil - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
7. Linus K Claudius - Piginawaan Togirot (kod lagu-LIN)
8. Danny F. Malinggi - Okon Koh Winonsoi-wonsoi (kod lagu-DFM)
9. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HAI)
10. Jai Samud - Romou Piniupusan (kod lagu-JAI)

Cara mengSMS : JLD > "kod lagu" > 32770
Cara meneka kedudukan carta : JLD > "kod lagu" > 32770 (kalau tepat dapat RM50)

Sia Bilang ;
Yahahaksss.. c bro Matinin sampat lai buka talian pemanggil untuk meneka siapa Juara Lagu Dusun malam semalam. Nie keputusan pemanggil = Usal (2 orang) , Nokuro29 (3 orang), Jeffry (1 orang) .. yang funny kan, Ada nie saturang nama dia vincent, da pilih Nokuro29 .. ingatkan c vincent29 tu... tapi bukan sebab yang tu umur dia 21 tahun.Vincent29 punya umur 23 tahun :-). Lagi satu pemanggil dari Penampang yang nama dia c Nelson... sampat lai nie da nyanyi lagu Nokuro Tu by, Nokuro29.. c bro lai tu suru hehe.. semangat tul c Nelson nyanyi owh... sampai intro tanga² juga da nyanyi tu lagu hahahaha.... sia berabis ketawa nie... happy tul baa :) buli tahan juga suara c Nelson tu :) ... & c Uyu29 kehappyan kenen juga lagu durang 3 kali Juara suda.. padahal baru 5 minggu dalam carta (termasuk minggu nie 6 minggu suda laa) . Ada kenen nie lagu c bro Danny.. c Tampasak kc dedicate sama sia samalam.. ehemmmm hehehehe.... ♥

Info : Album Ateng suda berada di pasaran sejak minggu lalu.. Album c bro Usal pun suda berada di pasaran.. Album c Jeffry Maridala akan keluar di pasaran tidak lama lagi... so, kawan² belilah yang ORIGINAL. Monokodung tokou album tempatan ... okon nopo kitoh , isai po lansanon kii ? hehe... ♥

P/s : Sa suka juga lagu c Reno Rodney Fabianus yang Imbulai Noh (Hadirlah) .. c bro MY kc pasang sebelum Bontugan Sinding bermula semalam. C Tampasak sempat lai call sia kc dengar tu lagu² c Reno yang hari jumaat .. dei pounsikou kio.. sia happy nie :) ... ada lai yang tengahari, da p kc dingal² samua lagu² yang da suka.. hehehe paling funny tu lagu twinkle² litter star versi kaling hahaha!! punya men bida!! hahaha lawak tul... Pas tu petang kemarin, dia call sia kc dingar choir diurang di church masa mass.. adeh, sia happy o.. terharu!!! "Firman Mu Tuhan...Firman yang Hidup..." adeh.. maciam sia ada dalam church sija owh masa tu.. tu la kenen suprise c Tampasak yang butul² buat sia terharu.. adeh.. oruhai no koturu romouku masa tu hehehe... ♥

P E A C E
posted by F!oNa @ 9:15 AM   0 comments
KEPUTUSAN KONSERT AF4 MINGGU KE-6
Sunday, July 09, 2006
Shallom & morning all..
Nie ari mo buat ulasan serba sedikit pasal konsert af4 semalam.. malas mo komen untuk semua pelajar ba nie tapi kc rajin sija lor... nanti maciam nda lengkap pula... okee ;

Photobucket - Video and Image Hosting
DIDDY - Sepanjang konsert prilude sampailah konsert yang ke-6 semalam, sia lihat diddy adalah pelajar ke-2 yang sangat bersungguh² di setiap persembahan selain LOTTER. Sia suka semangat yang dia ada itu.Satu kelebihan yang ada pada diddy, dia ada pengalaman dan menganggap pentas tu "kawan" dia.. mm good point !! But ada 2 kelemahan.Pertama, dia selalu membongkokkan badan ketika menyanyi (maybe sudah kebiasaan ba kan?) dan kedua, dia seringkali mendongak ke atas time korus lagu seolah² sengsara membawa lagu tu... segala urat pun keluar hehehe.... tia pa diddy.. cuba lagi kio.Paling sia suka dia bawa lagu "LONELY NO MORE.Berusaha lagi.. sayang owh masa Leez masuk, dia pula keluar hehe gosip .. gosip!!! (no.6 okee) ♥

Sia Bilang :
LOTTER - CANTIK MENARIK TERTARIK KAU MEMANG DA BOOM !!!! yeah seperti ini yang sia gambarkan untuk persembahan c Lotter semalam.. yeahhhh ailebiu DUDU.. ko memang ndak menghampakan siurang (mumi,dadi,family,urang kampung,peminat) hehe... suka sia dia menari.. tapi ingat semua kritikan yang membina dari para pengkritik tu. Diurang bagi ko semangat dan tunjuk ajar kama tu.. lawa la c dudu menari semalam!! pas tu, masa Aznil kc tingu rakaman yang dadi & mumi c dudu jalan² di sekitar bandar KL sambil berbackgroundkan lagu Iris dari lotter tu, sia terharu banget.. dui rumantik diurang c beliau ahakssss ♥!!! Lotter kena bagi tisu pun da tia guna.. mo tunjuk macho tahan nangis lai tu hehehe....(no.1 okee)♥
AMIRUL - Lagu "Sedang Ingin Bercinta" by Dewa nie ialah lagu paling TOP di hati sia sekarang. Untung tul c amirul dapat nie lagu owh :) .. dei.. performance dia semalam pun okee tanpa cacat cela.Memang dia nie Trendy laa.. ada imej tersendiri. Dia sesuai bawa lagu sebegini.. ngam sama jiwa dia yang hip hop & rock tu. Tapi maciam biasa, suara dia biasa saja.. cuma persembahan dia sija yang MALATUP laa.. masa velvet nyanyi bersama amirul, sia rasa tia sesuai laa.. ZILA yang sesuai nyanyi part dangdut tu. Tapi tetap berjaya menarik peminat...(no.2 okee)♥
VELVET - cry baby cry bla bla bla...♥ sia memang suka setiap lontaran vokal v belbet.Siok ja telinga sia dingar. Suka la sama c belbet yang cute nie & funny nie... men antam sija da besakap hehe ... CUMA sia rasa lebih MALATUP lai performance dia tu if dia berdiri dan jalan² di stage. (pendapat sia sija laa) .. sa netau la napa Adlin cakap dia tia dapat feel yang belbet bawa lagu tu untuk "c gadis yang lain" ... Lagi satu, if la sa ada sana, mo sija sia kc lurus rambut c belbet. sa tia suka rambut dia dikerintingkan.. nampak belbet lebih besar pula.. apa punya perunding imej (no.3 okee)!!
FAIZAL - Adus gamanz.. nokuro tu sia nda dapat rasa apa² tu konsert ko samalam? teda energi .. teda semangat, layu, bla bla lah... mungkin kerana ko nya mata yang layu, senyuman yang maciam dipaksa² & yang paling penting, kali c aznil tia suru ko nyanyi lagu etnik terangganu kan? ehehe.. apa² pun keseluruhan ko nyanyi dengan baik cuma sia kali yang mengantuk.. sampat ba sia tetidur masa ko nyanyi.. harap minggu depan sia nampak ko senyum lebih lebar (no.4 okee)♥
FARHAN - Sa langsung tia suka persembahan farhan semalam :-( .. adui mandak. Sia nampak suda di mana kelemahan kau. Sia pikir, bagi ja apa lagu dia buli bawa semuanya... kalau dangdut, tia pula bagus.. tapi sa heran napa pratusan dia tetap tinggi.Hehehe biasalah best ba dia bawa lagu blues & jazz ... cara tarian sia notis sentiasa berulang² terutama part dia sebut "kopi dangdut" .. dei kebusanan sia tingu.. neway sa mo dingar balik ko nyanyi lagu blues (no.5 okee)♥
HAZIQ - Alahai adik ku sayang... kenapa hancur ko bawa tu lagu semalam ? paling bikin samak ko pakai tu spek mata itam.. menghalang pandangan mata sia dari tingu air muka ko masa ko nyanyi & kena kritik. (sia pikir ko yang tersingkir semalam tau) .Gerakan ko memang nampak sangat sudah diatur dan tidak original. mm sa tau ko cuba bawa yang terbaik dan berjaya buat sa suka tingu ko buat batang mike tu seolah² sedang pegang gitar... hehe .. haziQ buat yang terbaik kelak. Kesian ko maciam menahan menangis ja semalam sa nampak... (no.7 okee) ♥
******
LEEZ TERPILIH & DIBERIKAN PELUANG BERAKSI DI PENTAS KONSERT KE-7 AF4.
Photobucket - Video and Image Hosting
LEEZ - atau nama sebenarnya Rosliza bt Rosli seorang pelajar yang berbangsa Melayu.. berumur 19 tahun (12 November 1987) dan berasal dari KL.Dia berbintang scorpio, mempunyai ketinggian 161cm dan berat badan 48kg.

p/s : kesian juga Farhan diberikan tekanan oleh astro untuk memilih mana pelajar untuk merasakan peluang beraksi di pentas konsert af4.Nasip baik tiada "AFMASUK" & "AFUNDI LEEZ" .. kalau tida, sia mimang mengamuk wor... mulau kan? nasip lai tida... gerenti 5 pelajar yang sudah tersingkir disetiap konsert yang lalu tia puas ati o if ada afundi Leez sebab diurang suda penat² nyanyi dulu & pelajar yang baru masuk pula senang² ke peringkat yang lebih tinggi... semuanya bukan Leez yang minta tapi ini ialah permainan Astro.. kesian diurang semua seolah² dijadikan robot.. sebagai alat mainan yang akan dicampakkan jika tak nak, diambil bila diperlukan.... Nway, AF ialah batu loncatan yang diidam-idamkan oleh setiap remaja di malaysia... sebagai permulaan yang baik memulakan kerier sebagai anak seni. Hehehe what to do lor ♥

P E A C E
posted by F!oNa @ 9:28 AM   0 comments
WORLD CUP - SEMI FINAL
Monday, July 03, 2006
Shallom... holla ... Bravo ... go!! go !! go !!! goal !!!!!!!!!!!!!!



Photobucket - Video and Image Hosting
Sia kena WC Fever kai nie ? dai hehehe.. ba okee sia Update sikarang juga pasal Semi Final World Cup hari nie... untuk tu, singaja kenen sia letak nie lagu "WE ARE THE CHAMPIONS" by Queens ... kite tengok sapa yang menang !!!!

Photobucket - Video and Image HostingVSPhotobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image HostingVSPhotobucket - Video and Image Hosting

GERMANY VS ITALY & PROTUGAL VS FRANCE
L a la la .. we wait & see sija lor cheers !!!!
posted by F!oNa @ 10:40 AM   5 comments
JUARA LAGU DUSUN MINGGU KE-26
SHALLOM ...

Kopisanangan dongkosuabon kumaa toinsanan tambalutku ngawi.. om baino insan po kawagu maan ku polopuro poingkuro o nuludan Bontugan Sinding Minggu konihab...

BONTUGAN SINDING (02 JULY '06)
1. Hain Jasli - Kada Ihad (kod lagu-HAI)
2. Danny F. Malinggi - Okon Koh Winonsoi-wonsoi (kod lagu-DFM)
3. Nokuro29 - Nokuro Tu (kod lagu-NOK)
4. Jeffry Maridala - Kada Hompit (kod lagu-JEF)
5. Linus K Claudius - Piginawaan Togirot (kod lagu-LIN)
6. Ateng - Norubat Piginawaan (kod lagu-ATN)
7. Usal Jon Gavis - Amu Kito No Miuhang (kod lagu-USL)
8. Ajis Aling - Koruol Dot Ginawo (kod lagu-AJS)
9. Annie J Gipil - Pilangadan Toh (kod lagu-ANI)
10. Jai Samud - Romou Piniupusan (kod lagu-JAI)

Cara mengSMS : JLD > "kod lagu" > 32770
Cara meneka kedudukan carta : JLD > "kod lagu" > 32770 (kalau tepat dapat RM50)


Sia Bilang ;
Hehehe... nie kali c bro MY (Matinin Yukim) buka talian pemanggil untuk meneka siapa juara minggu ini diantara Hain Jasli dengan Danny F Malinggi. Keputusan = ( Hain- 5 orang) & (Danny- 2 orang) . Yang funny dia kan, sempat juga c bro MY suru tu sumandak dari Kundasang nyanyi lagu c Hain Jasli.. mentang² gia c sumandak dari Kundasang Ranau emm dia pilih lagu c Hain Jasli kan? ngeh ngeh.. masa tu kan, sia sama c Marc pun berSMS juga. Sia of course pilih c Hain Jasli (pssstt bukan kerana sia pun urang RaNaU tau hehehe) . c Marc ? mimang pilih c bro Danny. Tapi yeahhhh sia menang juga ;-) <---"ya la tu ko menang juga" da bilang c marc hahaha... happy juga dengar bontugan Sinding nie tau.. maciam sia rasa kan, masa tu semua peminat, artis & DJ buat perkara yang sama (mendengar radio) .. hehe best o tu perasaan. C Bro MY pun sporting begia.. lagu² yang dia pasang sumua siuk.. (sampat sa imagine masa tu sa sono Ranau masa lagu c George Lian & Bonaventure Juli Matimbun kena pasang.. pwitt ... teruskan usaha dan siurang (pendengar & peminat) TATAPS sukung yeahhh....

P/S : Sia suka dengar lagu baru c Reno Rodney Fabianus - TUPUS DII POINTOPOT. Siuk o dingar !! Pounsikou bro MY kc pasang semalam.. lagi info yang sia dapat, Lagu baru c Reno nie termasuk dalam Album baru dia yang baru sija keluar di Pasaran.Dapatkan album Reno yang ORIGINAL sekarang :-D

P E A C E

posted by F!oNa @ 9:14 AM   2 comments
KEPUTUSAN KONSERT AF4 MINGGU KE-5
Sunday, July 02, 2006
Shallom..
Sonong kosuabon ngawi tambalutku... em baino sia mo buat ulasan serba sedikit pasal konsert AF samalam.. untuk perhatian awal, nie ialah komen jujur dari sia.. kalau mo komen ka, tia puas hati kaa.. komen ja di ruangan komen.. jan mara hehe.. ba lets check it out ;

Photobucket - Video and Image Hosting
SALIMA - Satu-satunya pelajar perempuan pertama akademi fantasia yang berimejkan "tudung" .. bayak orang mengatakan yang dia ialah ikon kepada juara af3 sebelum ini ,Mawi. Meminati lagu yang berirama padang pasir dan nashid. Malangnya belum sempat dapat bawa lagu permintaannya, sudah tersingkir minggu ini ketika membawakan lagu Because Of You by Kelly Clarkson... Sewaktu dia menyanyikan lagi "obsesi" by Juliana Banos, nasip baik dia terselamat.. sekali lagi waktu dia nyanyi Senandung Hidup Berbudy by Ramli Sarip,dia terselamat walaupun hampir² keluar... Gadis yang berusia 18 tahun tahun dan berasal dari Ipoh,Perak ini seorang yang periang.. apa² pun, teruskan cita² dan jangan putus asa.

sia bilang ;
LOTTER - Persembahan yang boleh dibanggakan :-D Tahniah Lotter ♥ Mulanya sia pikirkan Lotter nda dapat bawa lagu nie dengan baik.Sebab lagu nie nda siok.. Tapi bila Lotter nyanyi, dia lebih baik dari penyanyi asalnya, cikgu Fazley (sorry cikgu) .. message lagu ini betul² SAMPAI di hati sia.. sia buli menghayati sekaligus terhibur & mula suka lagu BILA APRIL nie. Funny la :-D .. Sia suka part lawak² pasal "lotter tiru cara cikgu", "aznil tiru gaya lotter nyanyi", & "Aznil mo kiss lotter untuk ucap Happy Birthday" .. Nway.. Lotter adalah pelajar ke-2 terbaik semalam. Good Luck Dudu ♥
FAIZAL - Dia pelajar Pertama yang terbaik jadi pilihan sia semalam.. best juga dia nie tau.. sia ndada masalah dengan Faizal.Kadang² gerak dan senyuman Faizal mengingatkan sia c Felix af3.
Cukup selamba dan sempat buat senyuman 10 sin hehe.. cute. Yang funny, lagu udang pula dia kc keluar minggu nie.. ada² ja la mamat nie .. good luck jal..
FARHAN - Pelajar ke-3 terbaik dari penilaian sia.. sayang sangat sia rasa vokal Farhan semalam nampak flat.. nafas tak cukup panjang dan sebutan seolah² bersambung². sia kecewa la juga sama dia semalam.. but dia dapat lakukan yang terbaik berbanding persembahannya sewaktu di dalam kelas.Tahniah kak Farhan. Oh ya, sia suka dengan gaun golden tu.. farhan nampak ayu & sia dapat bayangkan Siti Nurhaliza yang sedang di atas pentas hehe ♥
VELVET - Sepereti biasanya, sia memang salut dengan kebolehannya menyanyi di part yang tinggi. sia suka !! Tahniah belbet hehe.. Tapi kan, sia maciam rasa ada kekurangan sesuatu la pada persembahannya malam tadi. Apa aah ? mungkin low tone dia tia berapa menyerlah.. sia nda dapat menghayati lagu dia minggu nie.. dia pelajar ke-4 pilihan sia. Next week buat yang lagi MALATUP kio belbet. aura Linda af2 ada dalam ko. so teruskan♥
AMIRUL - Pelajar ke-5 pilihan saya .. sebutan jelas dan vokal ada peningkatan minggu nie. suka dengan pakaian warna hijau & ala² hari raya tu hehehe... sentiasa cute ba dia nie.. Tapi kan, persembahan dia ditahap biasa ja la nie minggu ... but percubaan yang baik sebab sebelum nie tia pernah nyanyi lagu tradisional.
DIDDY - Pelajar ke-6 pilihan sia. Pelajar pertama membuat persembahan dan dia menyanyikan lagu Biar Betul by Akar. Siok juga pula dia nyanyi nie kali tau.. ingatkan dia yang keluar minggu nie, tapi tida. Nasip baik :-D . Kalau boleh, kurangkan membongkokkan badan semasa menyanyi. Good luck diddy.
HAZIQ - Pelajar ke-7 pilihan saya.. whassup men ? napa nyanyi terlolong-lolong tu? ekspresi muka maciam tersiksa waktu menyanyi.. sebenarnya lagu tu lagu happy, tapi maciam lagu "didera" pula sia tingu hehehe... kedudukan dia nie agak tergugat owh minggu nie.. ntah la berapa pretusan undian dia selepas undian ditutup. Sa mo tau juga owh... mm minggu nie, nasip juga la dia terselamat.

p/s : Sia tia suka waktu AC Mizal cakap Lotter : "AWAK ADA MASALAH KELUARGA KE?
AWAK MACIAM BENCI JE TENGOK KAMERA TU?" .. sepatutnya kalau mo komen, jangan sentuh pasal kekeluargaan.komen dengan ikhlas, tia payah berlagak.. tia paya tunjuk cool yang kin malu diri sendiri.. dei :-D ... pendek kata laa.. lawak AC langsung tia menjadi.Kin malu. Pas tu, waktu dadi c Lotter ditanya, "Pak cik pandai nyanyi ker?" hehe kami sekeluarga suka dengan jawapannya... "memandangkan usia..." hehehe pandai.. mumi c Lotter pun cute.. maciam girlfriend dan boyfriend pula da bilang Aznil ♥ o ya waktu mumi Velvet datang, sia terharu juga. maciam cina pula muka mumi da :-D.. nway tia banyak sa mo komen pasal konsert kemarin.. yang paling kn kecewa, ENGLAND & BRAZIL kalah :( ....

P E A C E ....
posted by F!oNa @ 11:31 AM   2 comments



:: About Me ::

Name: F!oNa
Home: RaNaU, SaBaH, Malaysia
About Me: Funny,sporting,understanding
See my complete profile
:: Let's Chat Here ::

:: YaN's Promo ::

Dapatkan di pasaran sekarang Juga.Cepat!! Sementara stok masih ada.. Beli yang Original :)

:: INFINATEZ 4EVA ::

:: Cutie Logo ::

:: My Friends ::
:: My Fav. Web/Blogsite ::




About Kaamatan








Noni AF5 Blog

Secret Loves




:: Sabahan Artis ZonE ::
:: Studio Rakaman ::
:: Ch@Radio/TV ::
:: Songs,Mp3&Lyrics ::


:: Kredit & Fav.Grup ::
:: Previous Post ::
:: Archives ::
:: Powered by ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

© ^Love^Peace^Joy^ Template by Isnaini Dot Com